Gratis verzending vanaf €75 NL / €100 EU / €200 WERELD
Verzending binnen NL is maar €5,95!
Gratis in-store pickup & retour
Alle orders zijn met liefde ingepakt ❤
 • Nederlands
 • Duurzaamheid ♣

  Duurzaamheid ♣

  De afgelopen decennia is duidelijk geworden dat de consumptiecultuur een – op zijn zachts gezegd – negatieve invloed heeft gehad op onze wereld. De kledingindustrie heeft hier helaas ook een aanzienlijk aandeel in. Gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken die duurzamer produceren en zich bewuster inzetten voor mens en milieu. Hoewel wij ons niet profileren als duurzame winkel aangezien we ook minder duurzaam geproduceerde items verkopen, groeit het aandeel milieuvriendelijk vervaardigde producten bij BLACKFISH gestaag. 

   

  Het klavertje

  Onze duurzamere en eerlijkere artikelen kun je in één simpele oogopslag herkennen aan het klavertje aan het begin van de producttitel. Hiermee maken we het overzichtelijk welke artikelen binnen deze groene categorie vallen en duurzame eigenschappen hebben.

   

  Onze vier duurzame categorieën

  Duurzaamheid is een vrij algemene term die veel dingen kan betekenen. Om duidelijk te maken welke duurzame eigenschappen een product heeft hebben we deze onderverdeeld in vier categorieën. In onze winkel in Utrecht hangt aan duurzame producten onze eigen sustainable hangtag waar wij een hartje/sterretje ponsen bij de categorieën die van toepassing zijn, maar op onze webshop kun je dit ook makkelijk terugvinden. Op de overzichtspagina kun je aanvinken dat je alleen bepaalde items met één of meer van deze sustainable eigenschappen wilt zien. Ook zie je onderaan de productpagina vinkjes bij de duurzame categorieën die van toepassing zijn.

  Onze vier duurzame categorieën zijn:

  • Milieuvriendelijk & Natuurlijk
   Denk hierbij aan producten die (deels) gemaakt zijn van biologische of biodynamische materialen waar geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, en waar bij het verbouwen de milieu-impact zo klein mogelijk is gehouden.
   Denk hierbij aan biologisch katoen (GOTS en Oeko-Tex certificering), Lenzing Ecovero (een groene viscose-soort), Tencel (de duurzame variant van Lyocell) en hennep.
  • Gerecycled & Upcycled
   Producten die in deze categorie vallen moeten (deels) gemaakt zijn van hergebruikte materialen, in de breedste zin van het woord. Het meest voor de hand liggend zijn natuurlijk gerecycled materialen zoals gerecycled katoen en polyester (van PET-flessen bijvoorbeeld).
   Maar binnen deze categorie vallen ook producten die van bestaande stoffen zijn gemaakt, zoals tweedehands stoffen die tot iets nieuw zijn verwerkt, of opgekochte ‘deadstock’ stoffen en restmaterialen als basis voor een nieuw product.
  • Eerlijk & Ethisch
   Duurzaamheid staat niet alleen voor een natuurvriendelijk, maar ook een mensvriendelijk productieproces. Hierbij is het belangrijk dat de mensen die de producten maken in veilige en humane omstandigheden werken, er eerlijk voor betaald krijgen en dat er geen kinderhanden aan te pas komen. Deze categorie bevat alleen items die een relevant keurmerk dragen. Bekende keurmerken die hierover gaan zijn Fairtrade, de Fair Wear Foundation en de BSCI.
  • Made in Europe
   Het kopen van producten die in Europa zijn gemaakt heeft verschillende voordelen. Het voornaamste voordeel is dat de producten een minder lange reis maken waardoor de uitstoot van transport beperkt blijft. Daarnaast kun je er bij Europese producten van uitgaan dat de werkomstandigheden goed zijn en de kwaliteit hoger ligt dan bij producten uit bijvoorbeeld China en Bangladesh. Tot slot steun je ook nog eens de lokale economie, of die van je favoriete vakantieland!


  Vintage

  De meest duurzame kledingsoort is natuurlijk bestaande kleding die een nieuw leven krijgt. Vintage en tweedehands kleding dragen zorgt voor een aanzienlijk kleinere CO2-voetafdruk; er zijn immers geen nieuwe grondstoffen of processen nodig om het kledingstuk te maken. In onze winkel in Utrecht hebben wij een volledige vintage kelder die meerdere keren per week wordt aangevuld met 'nieuwe' vintage items. Hier kun je een volledige duurzame tweedehands outfit scoren voor een eerlijke prijs. 

  Duurzaamheid begint bij jezelf

  Hoe cliché het ook klinkt; duurzaamheid begint bij jezelf en hoe je met je kleding omgaat. Massaconsumptie maakt al decennia de wereld kapot, en daar moeten we nu écht van af. Een kwalitatief kledingstuk dat goed zit en helemaal jouw stijl is gaat meerdere jaren mee, en beland niet al na één seizoen in de prullenbak.
  Als je goede kleding koopt voor de lange termijn kan je ervoor zorgen dat zelfs kleding die niet in één van deze categorieën valt tóch duurzaam is.

   

   

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »